La Grace aanwezig op Sail Den Helder 2017

De komende maanden zal steeds meer bekend worden welke schepen naar Sail Den Helder 2017 komen. Daarnaast zal het programma natuurlijk ook steeds meer vorm krijgen. Ook zal deze website steeds meer ingericht worden als dé portal voor dit geweldige evenement. Maar terugkomend op het eerste tall ship wat bekend is die naar Den Helder komt: La Grace.

Tsjechisch vrijwilligersproject

La Grace tijdens de bouwDit tall ship is een replica uit de 18e eeuw. Ze werd gebouwd tussen 2008 en 2010. Op 5 december 2010 heeft ze het ruime sop gekozen. De bouw werd gedaan door een groep vrijwilligers vanuit Tsjechië en Slowakije, op een Egyptische scheepswerf in Suez met traditionele middelen. Het is ontworpen op basis van technische tekeningen die in 1768 werden gepubliceerd in Zweden.

De huidige ‘ La Grace’ heeft een totale lengte van 32,70 meter.  Als ‘brik’ maakt zij deel uit van de A-klasse schepen en heeft al diverse prijzen gewonnen voor haar prestaties. 

La Grace vroeger

Volgens historische bronnen stond de oorspronkelijke ‘La Grace’ onder commando van de eerste Tsjechische kapitein Augustin Herrman, die o.a. in dienst was bij de Hollandse VOC. Nadat hij hier vertrokken was voer hij vele jaren op het schip ‘La Grace’. Het naar verhouding kleine en kwetsbare schip bracht echter veel prijsgeld binnen in Nieuw Amsterdam, wat zij veroverde op Spaanse galjoenen in het Caraïbisch gebied. Hermann werd één van de bestuurders naast Peter Stuyvesant, die Nieuw Amsterdam naar een nieuwe toekomst leidde.

De La Grace is 23,7 meter lang, heeft een diepgang van 2,8 meter en komt uit Tsjechië.

Bronnen

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *